2010. június 16., szerda

a manó nadrágja mégegyszer

történt, hogy a nadrág később készült mint a manó. közben a manót már lelkes tulajdonosa szorongatta, így nem tudtam varrás közben mérni. túl nagy lett a nadrág. nem csak túl hosszú(azt egy sima felhajtással megoldottam volna) de túl széles is. egy jó félórát forgattam, tapogattam a nadrágot, hogy hogyan is szűkítsem, de be kellett látnom, az a legegyszerűbb ha újra kezdem. az eredeti anyagból még volt itthon. persze manó ezúttal se lehetett jelen a ruhapróbán, de most már pontos cm adatok voltak birtokomban. és ha már újra varrtam, újra is gondoltam. na nem nagyon csak a horgolt szegélyt. szerintem sokkal szebb, kerekeb így, hogy nem csak a tetején hanem a két kar alatt is végig fut a horgolás. a pánt hasonló mint az elsőnél, de azon meg egyszerűsítettem kicsit.
Gabi kérte a kommentekben, hogy osszam már meg, hogyan is van ez a horgolt szegély.
az ötlet nem az én fejemből pattant ki. hónapok óta nézegetem a horgolt szegélyeket ezen a blogon. ha épp nincs levél a postaládámban, nem írtak a kedvelt fórumokra, de én mégis a gép előtt vagyok, szívesen nézegetek ilyen blogokat. ezek a szegélyek elbűvöltek. folyton visszatértem megnézni őket. közben meg kerestem az alkalmat, hogy mikor próbálhatnám ki. hát végre eljött.
a dolog lényege:
sima pelenkaöltéssel végigmegyünk azon a szakaszon ahova a horgolást szeretnénk, majd minden öltést egy szemnek számítva ráhorgolunk valami szegély mintát. 
ennél a nadrágnál valami olyan egyszerű dolgot csináltam, hogy az első öltésbe 3 rp-t horgoltam, a rákövetkezőbe meg egy hp-t, aztán megint 3rp, megint hp...és így tovább.
a nadrág kantárja is így készült, csak ott előbb horgoltam egy megfelelő hosszúságú láncszem-sort, aminek a hosszúságába még az is bele kellett, hogy férjen, hogy egy gomblyuknyira visszahajtsam.

3 megjegyzés:

  1. Hát ez így most nagyon "eszterkés" lett!
    Ahogy ránétem a képre, egyből a kiscsaj ugrott be, aztán fél percccel később kapcsoltam, hogy ja, tényleg ő a kis tulajdonos!
    na alig várom, hogy élőben láthassam...

    VálaszTörlés
  2. Lili,
    köszönöm szépen! Hogy ez milyen egyszerűnek tűnik! :-))
    Már csak a rövidítéseket kell megfejtenem. 3 rp = három rövidpálca?
    És a hp?

    VálaszTörlés
  3. igen, 3rp = 3 rövid pálca ugyanarra a helyre
    hp = hamispálca

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails