2011. szeptember 9., péntek

Földanya

Minden waldorf iskolában és óvodában van egy évszakasztal nevű hely, ami a legritkább esetben hasonlít egy asztalra, sokkal gyakrabban valami nagy kivágott fa gyökere. Legalábbis amerre eddig én jártam, ott inkább ez volt jellemző. Az elmúlt hetekben a kispesti iskola majd minden osztálytermét módomban állt tanulmányozni és a sashalmi iskola termeit is ismerem. 



Ezen az asztalon egy folyton változó állókép kap helyet, ami az év körforgásához ünnepeihez kapcsolódik.
Nem kötelező de gyakori szereplő egy megformált(emberi alakot öltött) Földanya, a gondoskodó természet, az az élő lény aki nélkül mi nem születhetnénk meg fizikai testben.
A Földanya ősszel elhalmoz minket tápláló kincseivel, télen meleg ruhába öltözik és elaltatja gyermekit, hogy aztán tavasszal újra ébresztgesse őket, új vasalt ruhába öltöztesse virággyermekeit és a többieket.
Van olyan évszakasztal, ahol ez a történet nem jelenik meg ennyire direkten, hanem termések kövek és megfelelő színű és elrendezésű selymek adnak inspirációt a mélázáshoz, hogy a történet maga bennünk szülessen meg.
A kisgyerekeknek készített évszakasztalon azonban nagyon gyakran találunk figurákat. A Földanya mint egy idős néni, a virágok és termések pedig mint kisgyerekek jelennek meg, számos manó, törpe és tündér társaságában.
Aki ilyen évszakasztalt még nem látott, az írja be a google képkeresőbe: jahreszeitentisch 
Ha angolul írod, hogy Nature Corner akkor nincs annyi találat


A lányom osztályában is van évszakasztal. Nagyon fontos hely ez a teremben, itt található az a fotel is ahova a tanító ül amikor elmeséli a gyerekeknek az aznapi mesét. Nem véletlenül. A mese közben elkalandozó tekintetek így önkéntelenül is az évszakasztalon kutakodnak és szívják magukba annak rejtett titkait.
Én vállaltam, hogy elkészítem ennek az osztálynak a Földanya figurát.
Sosem varrtam még Földanyát, jó sok időt hagytam neki hogy megszülessen. Volt hogy hetekig csak várt a következő öltésekre.



Nincs külön lába, hanem a lába helyén egy barna filcből varrt hengeres forma van meggymaggal töltve, hogy stabilan álljon.



A fej úgy készül mint a waldorf babáknál, a karjaiban azonban pipaszurkáló drót van, hogy különböző mozdulatokat lehessen vele formálni.

Fehér haja van, mert nagyon idős, kontyban felkötve hordja


Az évszakasztal figuráihoz a gyerekek nem nyúlhatnak, sőt általában nem a jelenlétükben rendezi be a tanító vagy óvónő. Ezek nem játékok, úgy tekintenek rá mint egy festményre.

Ha hidegebbre fordul az idő fejkendőt vesz és egy melegebb vállkendőt.

bővebb, könnyedebb szoknyába

hímzett szoknyában


3 megjegyzés:

  1. Angolul "nature table", és máris sokkal több találatot kapsz :)

    VálaszTörlés
  2. De szép és kedves itt minden! (Most találtam ide.)
    Nekem is van egy elsősöm a Kékvölgyben.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails