2010. május 12., szerda

baba születik


Rendelésre készült ez a speciális baba. Tud szülni és szoptatni. Nem arra való, hogy gyerekek feltegyék a polcra és nap mint nap elővegyék és megszülesszék a hozzá tartozó újszülöttet és méhlepényt, hanem szemléltető baba.
Olyan bemutató órákhoz készült, amik gyerekeknek mutatják be, hogyan is van ez a születés dolog.
Először egy kicsit fura volt egy baba, aminek ennyire kidolgozott teste van, meg az egész ötlet olyan bizarrnak tűnt, de ahogy varrtam egyre közelebb kerültem a dologhoz. Azért vállaltam el a munkát, mert nagyon izgatott maga a feladat a végére azonban az egészet megszerettem szőröstül bőröstül. Az 5 éves lányom is beleszeretett a szülni tudó babába és azóta is nyúz, hogy neki is varrjak egyet. A véleményem ezen is fordult meg, mert testközelből láttam rajta, hogy milyen sokat jelent neki, hogy nem csak elképzeli és eljátssza a szülést, amit enélkül a baba nélkül is számtalanszor megtett már(pedig nem látott még szülést), hanem meg is foghatja, körbetapogathatja. Ennek ellenére az én lányom polcán se lesz szülni tudó baba. Valahogy taszít a gondolat, hogy ugyanazt a babát újra és újra megszülje a mamababa, pláne, hogy ez azzal jár, hogy egészen természetellenes módon vissza kell tuszkolni a már megszületett babát a hasba, ha újra szeretnénk játszani a dolgot. Arra azonban hajlok, hogy varrjak neki anyuka babát cicivel és újszülöttel.

Az volt a kérés, hogy olyan waldorf baba szerű legyen. A feje mindkét babának a klasszikus waldorfos módon készült, az anyagok is mind természetesek: pamut, gyapjú, csak egy két apró részlet az amit nem tudtam természetes anyagból megoldani.
Az anyuka baba testarányai kicsit mások mint egy klasszikus babáé, mert a klasszikus baba mindig gyerek arányokkal készül. Ennek a babának viszont jóval hosszabb a lába, hogy felnőttesebb kinézete legyen. A feje viszont arányaiban jóval nagyobb mint egy felnőtt emberé, ebben megtartottam a babákra jellemző sajátosságot. A két karjába pipaszurkáló drótot vezettem, mert szerettem volna ha ölbe tudja tartani a kisbabáját, de sajnos a pipatisztító ehhez nem bizonyult elég erősnek. Van két cicije, amin a bimbók (műanyag) patentból vannak, ehhez tud csatlakozni a kisbaba szája ami a patent másik fele.
Bár nem volt külön kérés a babának varrtam feneket. Mindig is zavart, hogy a waldorf babáknak nincs feneke, de ott ezt el tudom fogadni, tényleg nincs rá igaziból szükség, viszont itt épp a szülés bemutatás miatt valahogy fontosnak tartottam.
Egy másik feladat volt, hogy a baba lehetőleg ne császármetszéssel az alhason szülessen, hanem valahogy emlékeztessen a dolog a hüvelyi szülésre.Végül ebben is segített nekem a fenék és hogy nem vízszintes hanem a test középvonalával párhuzamos függőleges vágáson keresztül születik a kisbaba. Jó nagyra, kicsit már már karikaturisztikusra sikeredett a horgolt szeméremszőrzet, de nem bánom. Szükség van rá mert takar bizonyos varrásokat, na meg ahogy egy "normál" babának az arca/feje a leglényegesebb része ezért arányaiban az a nagyobb, úgy ennek a babának épp ez az egyik legfontosabb pontja.

Egyszerű nyári ruhát kapott, aminek a felső része szoptatós. Könnyedén szoptathat diszkréten bárhol :D
van egy kendője is amiben az újszülöttjét viheti. (ha már a kezében nem tudja tartani ;))

Az újszülött baba méreteihez rengeteg babás könyvet és adatot tanulmányoztam, mégis egy kicsit husibb lett mint az átlag újszülött. Kezei, lábai behajlítva vannak, a haját hímeztem. A szája patent, ami az anyuka patent cicijéhez tud kapcsolódni és a köldöke is patent, ami pedig a köldökzsinórhoz és ezen keresztül a horgolt méhlepényhez kapcsolódik. Az anyuka hasába nagyjából úgy fér bele mint az igazi kisbabák az anyjuk hasába. Még a has felvarrása előtt készítettem ilyen képet, hogy látszódjon ez is. Öltözéknek kapott egy horgolt megkötős pelust és egy horgolt sapit.




az összes kép itt látható

7 megjegyzés:

  1. elképesztő vagy! Nagyon vártam, hogy hogy sikerül, teljesen le vagyok nyűgözve. Az ötlet morbid nagyon, nálunk sem lesz ilyen baba, hasonló sem, de biztos, hogy igazán hasznos és jó lesz ott, ahol használni fogják. Nagyon élethű, és tök jók a képek :D

    VálaszTörlés
  2. köszi:) épp most olvastam végig egy topikot, a császár utáni hüvelyi szülésről és hirtelen bekattant, hogy pl. aki ilyenre készül, annak is nagyon segítő tud lenni egy ilyen baba, hogy megtapogathatóak a folyamatok.
    szóval nem gyereknek való baba az biztos, de csak ezen babára adott reakciók alapján(sokan találkoztak vele élőben) is merem mondani, hogy nagyon sokat segíthet.

    VálaszTörlés
  3. Lili,
    nagyon ügyes vagy! Fantasztikus ez a baba! :-)
    Sajátnak én sem tudnám elképzelni, de szemléltető ként családórákon Waldorf iskolákban abszolút. :-)

    VálaszTörlés
  4. Tetszik! Én nem mertem vállalni, nem tudtam volna ilyen jól kitalálni és megvalósítani! Le a kalappal!

    VálaszTörlés
  5. köszi Szilvi! jól esik :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Lili!
    Én csak most láttam a babádat egy Tavam hírlevélben.
    Le vagyok nyűgözve! Zseniális lett!

    Üdv: Livi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails