2012. június 5., kedd

szivárvány

...gyapjúbólMár többször próbálkoztam szalaggyapjú festésével, de eddig sosem voltam igazán elégedett a végeredménnyel. A szín általában nem lett olyan mint vártam, de leginkább azzal volt bajom, hogy a gyapjú elvesztette azt a selymességét ami miatt tulajdonképp megvásároltam.Színes szalaggyapjút, fantasztikus minőségben és hatalmas színválasztékban lehet netről rendelni, azonban bármennyire is nagy barátságban vagyok a virtuális világgal, ebben az esetben nálam ez nem működik. Nekem tapintanom kell  és látnom élőben azt a gyapjút, amivel dolgozni szeretnék.
Ráadásul hiába szántam el magam és írtam fel hosszú listára a kinézett színek sorszámait, amikor konkrét rendelésre került a sor mindig kiderült, hogy a kinézett árnyalatoknak legalább a fele éppen nincs készleten. És akkor erre jön rá, hogy türelmetlen volnék és nagyon nehezen bírom kivárni mire megjön a csomag.Nos ezen kényelmetlenségek mentén, inkább natúr szalaggyapjút rendeltem és ismét bepróbálkoztam a festéssel. Előtte még futottam pár kört a neten, hátha valaki tud valami titkot arról, hogyan maradhat selymes a gyapjú. Kicsit tartottam tőle, hogy a megoldás majd az lesz, hogy a gyapjút festés után fésülik. Tavaly már találtam remek videót a youtube-on kártolásról, fésülésről, de sajnálattal tapasztaltam, hogy sima étkezési villával nem kivitelezhető. Röhögjetek nyugodtan, én az vagyok aki megpróbálta. Szóval a villával való selymesítést idén alapból elvetettem és más megoldásokat kutattam.Találtam is egy blogot ahol arról számolt be az író, hogy szerinte az a titok, hogy hagyni kell kihűlni a gyapjút a festékben, mert a forró víz hatására valami változás történik a gyapjúszál szerkezetében és ha ebben az állapotában kikapjuk a vízből, az talán nem olyan jó. Hogy kevergetni nem szabad azt tudtam magamtól is.Hát eme tanács mentén futottam neki. Egy hátránya van ennek a műveletnek, ha a gyapjúd elérte a kívánt árnyalatot, akkor bármilyen forró is a víz már nem szeretnéd benne tartani, hiszen akkor sötétebb lesz. Ez már csak azért is fontos volt nekem, mert kimondottan halványabb színeket szerettem volna.

A megoldás egy forró ecetes vízzel telt lábas volt, amibe villámgyorsan átpakoltam a gyapjút amit jónak láttam. Mikor ebben a vízben kihűlt akkor kivettem a vízből és száliránnyal megegyező mozdulatokkal húztam ki belőle a vizet, majd félretettem száradni(csöpögni). Ilyenkor már tiszta víz csöpög belőle, ezért a fürdőszoba egyik sarka kiváló terepnek bizonyult.Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok. Gyönyörű halvány színek, majdnem teljesen megóvott selymes állag.

2 megjegyzés:

  1. Csodaszépek!! Nagyon szépek ezek a halvány színek!! A selymes puhaságát szeretném simogatni!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails