2011. december 29., csütörtök

PárnababákNem igazán jó név  ez a párnababa. Mert ezek a babák a legkevésbé sem párnák. Remek alvótársak, de nem párnák, nem az a feladatuk. A név abból adódhat, hogy nincs külön megvarrva a lábuk hanem egy párnaszerű vagy inkább hálózsákszerű rész csatlakozik a felsőtesthez. Jó puha ölelős rész.Kisebb gyerekeknek szokták javasolni, akik még nem öltöztetik a babákat csak hurcibálják őket le fel, meg takargatják. Magda, akitől nagyon sokat tanultam és waldorf oviban dolgozott(és dolgozik) hosszú éveken át, azt mondta, ez a kor(mármint hogy inkább csak takargatják a babákat) gyakorlatilag majdnem az egész óvodás korra jellemző. Elámultam, ahogyan mindenki más is amikor ezt felvetem. Aztán szépen visszakeresgettem az emlékeimben. Nem kellett mélyre menni, hiszen Hana lányom még csak idén lett iskolás. Figyeltem az ovisokat és minden ilyen korú gyereket. És tényleg, ha maguk játszanak örömmel, akkor nem nagyon kínlódnak ruhákkal.

Léna babája


 Aztán van amikor kínlódnak mégis, hiszen ott van előttük egy baba, meg a sok ruhája, szinte kiabálja, hogy öltöztess fel. Ahhoz már elég nagyok, hogy felismerjék ezt az elvárást, ahhoz viszont még nem elég ügyesek, hogy egyedül boldoguljanak vele. Bár a szülők 4 éves kortól előszeretettel ajándékoznak öltöztetős babákat, sőt van olyan gyerek aki még öltöztet is, de ahhoz szinte minden esetben szülői segítség kell. A beszélgetésekből meg az derült ki számomra, hogy anyukák szinte kötelességüknek érzik, hogy öltöztessék a gyerek helyett annak babáját. Persze ha a gyerek segítséget kér, akkor nyilván segítünk, de mindenkinek, legfőképp a gyereknek, áldásosabb volna ha érezné, hogy legalább a saját világában kompetens.

Dóri kérésére barna hajú babák


Éppen erre az időszakra vannak kitalálva, a rávarrt plüss testű (manó)babák vagy akár ezek a párnababák. A párnababáknak még lábuk sincs, legfőképp ringatásra, hurcibálásra, rágcsálásra valók. Azért lehet velük úgy csinálni mintha ülnének, de pelenkázáshoz már nagy fantázia kell...nekünk felnőtteknek. A gyerekeknek ez még könnyen megy. Főleg ha nem nevetjük ki őket.

Léna babája

Ezek a babák a képeken mind egy év körüli kislányoknak készültek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails