2010. március 27., szombat

horgolt tündérrózsa


Hát íme, itt a tündérrózsa leírás. Életem első magam megírt horgolás leírása. Kicsit hibridre sikeredett, mert rá kellett jönnöm, hogy nem igazán vagyok tisztába a magyar horgolós kifejezések rövidítéseivel, ellenben az angol azonnal itt van a számon kezemben. Szóval íme egy magyar leírás, angol rövidítésekkel. Írtam egy listát, hogy melyik rövidítés mit jelent. Az egyszerűbb öltésekhez a Lionbrand honlapjáról linkeltem be az útmutatót, a bonyolultabbakhoz írtam magyar magyarázatot. Várom az építő kritikákat és a leírás alapján elkészített műveket a megjegyzésekben. Had fejlődjek!

catania pamut fonalat használtam és 2,5mm-es tűt
a kész virág átmérője 10cm

rövidítések:
ch - láncszem
sc - rövidpálca
dc - egyráhajtásos pálca
sl st -hamispálca
dc2tog - 2 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca
(egy hurok van a tűn)1 ráhajtás, a tűvel a szembe/láncszemívbe öltünk, ráhajtás, áthúzzuk a szemen/láncszemíven. (3 hurok van a tűn) ráhajtás, áthúzzuk 2 hurkon. most 2 hurok van a tűn,( ha sima egyráhajtásost készítenénk akkor megint ráhajtás és áthúzzuk a maradék 2 hurkon) nem fejezzük be hanem új pálcát kezdünk: ráhajtás(3hurok van a tűn), szembe/láncszemívbe öltünk, ráhajtás,áthúzzuk a szemen/láncszemíven (4 hurok a tűn), ráhajtás és áthúzzuk 2 hurkon (3hurok a tűn)*, ráhajtás és áthúzzuk a maradék 3 hurkon, ezzel egyszerre befejezve a két pálcát.
dc3tog - 3 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca
mint a dc2 tog, csak itt 3 pálcával. haladjunk a *-ig úgy mint a dc2tog leírása, aztán: ráhajtás(4hurok van a tűn), szembe/láncszemívbe öltünk, ráhajtás,áthúzzuk a szemen/láncszemíven (5 hurok a tűn), ráhajtás és áthúzzuk 2 hurkon. Most 4 hurok van a tűn, a kezdő hurok és a 3 pálca. ráhajtás, majd áthúzzuk egyszerre az összes hurkon.
tr5tog - 5 egyszerre befejezett kétráhajtásospálca
ugyanazon az elven, mint a fenntebb írt egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcák, csak itt kétráhajtásosokról van szó. minden pálcát addig készítünk amíg már csak az utolsó hurok marad belőle, aztán befejezés nélkül kezdjük az újabbat, végül ha kész az 5 akkor egyszerre fejezzük be a tűn lévő 1+5 hurkot.
(kezdő hurok a tűn)2 ráhajtás, öltés, ráhajtás, áthúzzuk (4hurok a tűn). Ráhajtás, áthúzzuk 2 hurkon, ráhajtás áthúzzuk 2 hurkon (2 hurok a tűn).
2 ráhajtás, öltés, ráhajtás, áthúzzuk (5hurok a tűn). Ráhajtás, áthúzzuk 2 hurkon, ráhajtás áthúzzuk 2 hurkon (3 hurok a tűn).
2 ráhajtás, öltés, ráhajtás, áthúzzuk (6hurok a tűn). Ráhajtás, áthúzzuk 2 hurkon, ráhajtás áthúzzuk 2 hurkon (4 hurok a tűn).
2 ráhajtás, öltés, ráhajtás, áthúzzuk (7hurok a tűn). Ráhajtás, áthúzzuk 2 hurkon, ráhajtás áthúzzuk 2 hurkon (5 hurok a tűn).
2 ráhajtás, öltés, ráhajtás, áthúzzuk (8hurok a tűn). Ráhajtás, áthúzzuk 2 hurkon, ráhajtás áthúzzuk 2 hurkon (6 hurok a tűn).
Ráhajtás,majd áthúzzuk az összes tűn lévő hurkon, ezzel egyszerre befejezve mind az 5 pálcát.készíts 4 láncszemet majd egy hamispálcát(sl st) az első szembe, így egy kört kapsz

1. kör: ez lesz a virág közepe. 3ch, ezután nem a szemekbe hanem a láncszemekből álló körbe horgolunk,1 dc , 1ch, *dc2tog, 1ch*, ismételd a két csillag közti részt még 6szor. Hamispálcával kapcsold a kezdő 3ch 3. láncszemébe. (8db 1láncszemív)
2. kör:  a kisebb szirmok. ha más színnel szeretnéd, most válts fonalat, az új színt hamispálcával kapcsold az egyik  láncszemívbe.
*(5ch, dc3tog olyan  lazára és magasra húzzuk a hurkokat, hogy az első 5ch-hoz igazodjon,3ch majd sl st a tűtől számított 3. szembe,5ch, sl st )mind ugyanabba a láncszemívbe. sl st a következő láncszemívbe(egy szirom kész)* ismételd *tól*ig még 7szer (8szirom)

ez már így is nagyon szép, ha akarod abba hagyhatod, vágd el fonalat és húzd át az utolsó hurkon. Ha viszont tündérrózsát szeretnél akkor ne vágd el a fonalat, hanem menj a következő lépésre.

3. kör: most a szirmok mögött kell horgolni, fordítsd meg a virágodat, hogy a hátoldal legyen feléd. sl st a tűtől balra lévő szirom tövébe, *3ch, sl st a következő szirom tövébe* ismételd *tól*ig még 7szer. (8db 3láncszemív a szirmok mögött)


4. kör: a nagyobb szirmok. fordítsd vissza a virágodat. ha új színt szeretnél válts fonalat, hamispálcával kapcsold az egyik 3láncszemívbe. Még mindig az első szirmok mögött horgolsz majd. *(7ch, tr5tog, 3ch, sl st a tűtől a 3. szembe, 7ch, sl st ) mind ugyanabba a 3láncszemívbe. sl st a következő 3láncszemívbe*  ismételd *tól*ig még 7szer. (8 nagy szirom) vágd el a fonalat és bujtasd el a kilógó végeket.
kész!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails